OLE BRUMM PÅ HADELAND

Det var min andre farmor som oversatte Winnie the Pooh til norsk i 1932. Hun het «tante Rikka» og var den som både grunnla og styrte barneavdelingen på Deichmanske Bibliotek i Oslo.

Hun het egentlig Johanne Fredrikke Bjølgerud (1997- 1973) og giftet seg med farfar, som het August Torvald Deinboll (1880-1975), etter at han var blitt skilt fra min første farmor, Anna Hermine Eckhoff (1884-1986).

 

Tante Rikka fikk ikke egne barn, så min far og hans søster var hennes stebarn. Men hun var alle barns Tante Rikka, og ville lære både arbeiderbarn og borgerbarn å bli glad i å lese.

 

Farfar kom fra en prestefamilie som het Deinboll.

Begynnelsen, som heter Den Første Deiboll, kom til Norge i 1810 som huslærer i et fornemt hus der det var store diskusjoner om frigjørelsen av Norge fra Danmark. Han het Peter Vogelius Deinboll.

Han var en ivrig botaniker, i Linneus skolering, men som studium på universitet var det bare teologi og medisin som var mulig. Siden han svimte av når han så blod og operasjoner ble gjort uten bedøvelse den gang, anestesi var ikke oppfunnet riktig enda, så valgte han teologien.

Det ble det tre prestegenerasjoner av.

Prester og lærere.

Den fjerde er farfars generasjon, Alle fem søsken ble ingeniører, arkitekt og fotgraf. Fotografen var eneste søster og etablerte seg på Hadeland, nærmere bestemt Jaren, i 1927.

Frits, Torvald, Kristian, Peter, Kristian og Kristine het de.

Det er alltid en eller flere som heter Peter eller Petter i familien Deinboll.

Vogelius er blitt til Julius, og alle navn går i arv.

 

Tante Rikka oversatte Winni the Pooh i 1932, helst om sommeren når hun var på Enertrøen, på Jaren, på Hadeland.

Nevøer og nieser og venner kom og gikk omkring henne og ble tatt med på råd om navnene slik de skulle være på norsk.

Petter Sprett ble til «venner og slektninger» og selveste brumm brummet som en bjørn, men han het Ole.

Tante Rikka laget alle navnene i den norske fortellingen, og de ikke blitt forandret i nyere oversettelser.

De små sangene og versene til Ole Brumm og Nasse Nøff er i behold også.

 

Men det har hendt noe nytt i alle disse årene som har gått siden 1932.

En amerikansk fetter av Brumm-bjørnen er kommet på besøk. Han dominerer over Shepherd tegninger både på Brumm-saker og ting, og sånt, Disney har copyrighten på det.

 

Men nå er det kommet et barnebarnsbarn til verden, tegnet og fortalt av meg og fotografert av Veronika Berzanskyte.

page1-002

 

 

 

 

 

 

Kategori: Ikke kategorisert
Du kan følge med på innlegging av kommentarer via RSS 2.0 nyhetsfeed. Du kan legge inn en kommentar eller en tilbakesporing fra ditt eget nettsted.
Legg inn en kommentar

XHTML: Du kan bruke disse taggene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>